Κλείστε Ραντεβού
Κλείστε Ραντεβού

Πως Ακούμε

Ανατομικά το ανθρώπινο αυτί χωρίζεται σε τρία μέρη: το εξωτερικό, το μέσο και το εσωτερικό αυτί.

Το εξωτερικό αυτί αποτελείται από το πτερύγιο, τον ακουστικό πόρο και την τυμπανική μεμβράνη, η οποία χωρίζει το έξω από το μέσο αυτί.

Το μέσο αυτί αποτελείται από αέρα και τρία οστάρια: τη σφύρα, τον άκμονα και τον αναβολέα. Η σφύρα είναι κολλημένη στην εσωτερική πλευρά της τυμπανικής μεμβράνης και ο αναβολέας στην ωοειδή θυρίδα, μια μικρή μεμβράνη επάνω στο οστό του κοχλία.

Το έσω αυτί αποτελείται από τον κοχλία και το ακουστικό νεύρο, το οποίο μεταβιβάζει τις πληροφορίες στον εγκέφαλο.

Τα ηχητικά κύματα οδηγούνται, μέσω του πτερυγίου, στον ακουστικό πόρο και προσκρούουν στην τυμπανική μεμβράνη, η οποία οδηγείται σε δόνηση. Οι δονήσεις της τυμπανικής μεμβράνης μεταδίδονται στα οστάρια, που με τη σειρά τους μεταδίδουν τις δονήσεις αυτές στον κοχλία. Μέσα στον κοχλία υπάρχει υγρό και χιλιάδες μικροσκοπικά κύτταρα (τριχωτά κύτταρα), τα οποία «μεταφράζουν» τις δονήσεις του υγρού του κοχλία σε ηλεκτρικό σήμα.

Τελικά αυτό μεταφέρεται μέσω του ακουστικού νεύρου στον εγκέφαλό μας, ολοκληρώνοντας την διαδικασία της ακοής.

Σημάδια απώλειας ακοής

Διακρίσεις της βαρηκοΐας

Η απώλεια ακοής θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο ευρείες κατηγορίες: στη συγγενή, η οποία είναι η απώλεια ακοής που υπάρχει κατά τη γέννηση και προκαλείται από παράγοντες όπως η γενετική ή η πρόωρη γέννηση και στην επίκτητη, η οποία είναι η απώλεια ακοής που συμβαίνει μετά τη γέννηση, λόγω μιας ασθένειας ή μιας βλάβης στο αυτί.

Επιπλέον, η βαρηκοΐα μπορεί να είναι μονόπλευρη, όταν η δυσλειτουργία εντοπίζεται στο ένα αυτί, ή αμφοτερόπλευρη, όταν εντοπίζεται δυσλειτουργία και στα δύο αυτιά.

Η βαρηκοΐα διακρίνεται σε ελαφρά (21-40dB), μέτριου βαθμού (41-70dB), μεγάλου βαθμού (71-90dB) και υπολειμματική (>90dB).

Ως προς το είδος, η βαρηκοΐα διακρίνεται σε νευροαισθητήρια βαρηκοΐα και βαρηκοΐα αγωγιμότητας.

Αν και στην πραγματικότητα “ακούμε” με το μυαλό μας, η απώλεια ακοής παρουσιάζεται όταν ένα μέρος του αυτιού – το εξωτερικό, το μέσο ή το εσωτερικό αυτί – έχει υποστεί βλάβη και αδυνατεί να μεταφέρει τα ηχητικά σήματα στο ακουστικό νεύρο.

Προβλήματα στο έξω αυτί

Το βύσμα κυψελίδας αποτελεί την πιο συχνή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απόφραξη του έξω ακουστικού πόρου. Η απόφραξη του έξω ακουστικού πόρου, επιδεινώνεται με τη χρήση μπατονέτας. Επίσης, εμφανίζονται συγγενείς ή επίκτητες στενώσεις του έξω ακουστικού πόρου, εξοστώσεις ή οστεώματα. Πτώση της ακοής παρατηρείται όταν η απόφραξη είναι σχεδόν πλήρης, ενώ άλλα συμπτώματα αφορούν την κατακράτηση νερού στον έξω ακουστικό πόρο μετά από μπάνιο.

 

Προβλήματα στο μέσο αυτί

Τα πιο κοινά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει το αυτί μας είναι οι φλεγμονές του μέσου ωτός (οξεία μέση ωτίτιδα, εκκριτική μέση ωτίτιδα), οι διατρήσεις του τυμπάνου και η ωτοσκλήρυνση.

Τα περισσότερα προβλήματα του έξω και του μέσου ωτός μπορούν να σταθεροποιηθούν αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση.

Προβλήματα στο έσω αυτί

Στο έσω ους (αυτί) συναντούμε τα περισσότερα και σοβαρότερα προβλήματα ακοής. Τα τριχωτά κύτταρα, που βρίσκονται στο εσωτερικό του κοχλία, αποτελούν τους μετατροπείς του ήχου σε ηλεκτρικό σήμα, ώστε να μεταφερθεί μέσω του ακουστικού νεύρου στον εγκέφαλο. Τα τριχωτά κύτταρα είναι από τα πιο ευαίσθητα στοιχεία του έσω ωτός και η βλάβη τους οδηγεί σε νευροαισθητήρια βαρηκοΐα. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες βλάβης των τριχωτών κυττάρων είναι η φυσική διαδικασία γήρανσης (πρεσβυακουσία), η έκθεση σε θόρυβο, από κάποιο φάρμακο (ωτοτοξικότητα) ή κατάγματα κρανίου. Τα προβλήματα στο έσω αυτί, συνήθως, δεν διορθώνονται με φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν με ακουστικά βαρηκοΐας.

Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα
Δεν είστε οι μόνοι με απώλεια ακοής!

1 στους 3 άνω των 60 ετών παρουσιάζει απώλεια ακοής

1 στα 1000 νεογέννητα παρουσιάζει απώλεια ακοής

Μελέτες δείχνουν ότι μόλις 1 στους 5 ανθρώπους με απώλεια ακοής χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας

16%

των ανθρώπων επηρεάζεται από την απώλεια ακοής

Το 1/3 των ανθρώπων που παρουσιάζει απώλεια ακοής είναι συνταξιούχοι

Η πλειοψηφία των ανθρώπων με βαρηκοΐα είναι μαθητές και εργαζόμενοι

7 χρόνια

θα περάσουν μέχρι κάποιος που παρουσιάζει απώλεια ακοής να κάνει κάτι για αυτό

Οι χρόνιες ωτίτιδες αποτελούν βασική αιτία απώλειας ακοής

65%

των ανθρώπων με απώλεια ακοής εμφανίζει μικρού βαθμού βαρηκοΐα, το 30% μεσαίου βαθμού και το 5% υπολειμματική βαρηκοΐα

Σημάδια Απώλειας Ακοής

Πως θα καταλάβετε ότι έχετε απώλεια ακοής;

Διαβάστε τις παρακάτω ερωτήσεις και απαντήστε με ειλικρίνεια:

Αν απαντήσατε ναι σε μία ή παραπάνω, από τις ερωτήσεις, κλείστε τώρα ραντεβού και κάντε το πρώτο βήμα στην σωστή κατεύθυνση.

Κλείστε Ραντεβού

Χρήσιμες Πληροφορίες

Πιστεύετε πως έχετε απώλεια ακοής;

Συμπληρώστε τα πεδία με το ονοματεπώνυμό σας, το τηλέφωνο σας και την επιθυμητή ώρα επικοινωνίας και θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

Κλείστε Ραντεβού