Κλείστε Ραντεβού
Κλείστε Ραντεβού

Εμβοές

Ας αρχίσουμε με τον ορισμό. Με τον όρο εμβοές ορίζουμε «την αντίληψη ενός ήχου χωρίς την ύπαρξη εξωτερικής πηγής και για μεγάλο χρονικό διάστημα». Υπάρχει, δηλαδή, ένα συνεχές σφύριγμα στα αυτιά του ατόμου που πάσχει από τις εμβοές, το οποίο ακούγεται μόνο από αυτό, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. 

Στην πλειοψηφία των ασθενών που πάσχουν από εμβοές συνυπάρχει μία βαρηκοΐα, παρόλο που υπεύθυνοι για το σύμπτωμα αυτό μπορεί να είναι πολλοί άλλοι παράγοντες ή κλινικές καταστάσεις. Πρόσφατη μελέτη κατέδειξε ότι ποσοστό 75% των ασθενών με εμβοές είχαν κατά μέσο όρο απώλεια ακοής 30 dB, μεταξύ των συχνοτήτων από 3 έως 8 kHz.

Η συχνότητα των εμβοών αντιστοιχεί συνήθως στην συχνότητα της απώλειας ακοής. Υπολογίζεται ότι το 10-15% του πληθυσμού έχει εμβοές. Η έκθεση σε θόρυβο αποτελεί κοινή αιτία πρόκλησης εμβοών.

Άλλες αιτίες είναι: η πρεσβυακουσία, η νόσος του Menière,η χρόνια ωτίτιδα, η ωτοσκλήρυνση, τα ακουστικά νευρινώματα, οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, και οι κακώσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Οι εμβοές επίσης μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα δυσλειτουργίας της κροταφογναθικής άρθρωσης, συνδυαζόμενο με ύπαρξη αισθήματος πληρότητας του αυτιού, πόνο ή δυσανεξία και ευαισθησία κατά την πίεση της πάσχουσας άρθρωσης.

Η αποτελεσματική προσέγγιση

Οι ασθενείς με πρόσφατη εκδήλωση εμβοών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το σύμπτωμα αυτό μειώνεται σε ένταση τις περισσότερες φορές με την πάροδο του χρόνου και ότι μόνο σε ένα μικρό ποσοστό περιστατικών εμμένει ή και αυξάνει σε ένταση. Πολλοί ασθενείς ανησυχούν ιδιαίτερα, γιατί έχουν την εντύπωση ότι πάσχουν από μία σοβαρή ασθένεια, όπως όγκο εγκεφάλου ή νιώθουν ότι θα χάσουν πλήρως την ακοή τους. Άλλοι στεναχωριούνται λόγω πρόκλησης αϋπνίας, ή αδυναμίας πνευματικής συγκέντρωσης, με αντίκτυπο στην εργασία τους. Ωστόσο, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν το μαρτύριο των εμβοών, λίγοι είναι αυτοί που προσπαθούν να βρουν κάποια λύση ανακούφισης από αυτό το μαρτύριο.

Σημαντική κρίνεται και η αποφυγή αλατιού (άναλος δίαιτα), της καφεΐνης (κόκα κόλα, καφέ) και η διακοπή του καπνίσματος.

Ηχοκάλυψη

Η πλειοψηφία των ασθενών που πάσχουν από εμβοές έχουν βαρηκοΐα και οι εμβοές τους, συνήθως, αναλογούν στην συχνότητα της  βαρηκοΐας τους. Τα ακουστικά βαρηκοΐας παρέχουν ένα είδος ηχοκάλυψης, καθώς ενισχύουν τους ήχους του περιβάλλοντος και επικαλύπτουν ηχητικά τις εμβοές. Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι χρήσιμα για τους ασθενείς που πάσχουν από βαρηκοΐα και η συχνότητα των εμβοών τους είναι ίση ή μικρότερη από 4 kHz περίπου, επειδή οι φυσιολογικοί ήχοι του περιβάλλοντος είναι χαμηλότεροι από την συχνότητα αυτή. Επιπρόσθετα τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας διαθέτουν προγράμματα ανακούφισης από τις εμβοές, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να σας προσαρμόσουμε ένα πρόγραμμα διαχείρισης των εμβοών σας, με βάση την ηχητική θεραπεία που ταιριάζει ακριβώς στις μοναδικές σας ανάγκες, προσφέροντάς σας καθημερινή ανακούφιση από τις εμβοές.

για περισσότερες πληροφορίες Πανελλήνια Ωτορινολαρυγγολογική Εταιρεία