Εμβοές και ακουστικά βαρηκοΐας

Οι εμβοές (το «βουητό» που ακούμε στα αυτιά μας) είναι ένα συχνό πρόβλημα που παρουσιάζει η ακοή και εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στα άτομα με μειωμένη ακουστική ικανότητα. Είναι «θόρυβοι» (κουδούνισμα, σφύριγμα κ.ά.) στα αυτιά ή το κεφάλι ενός ατόμου, χωρίς να υπάρχει εξωτερική πηγή που παράγει αυτόν το θόρυβο. Όλοι μας έχουμε νιώσει το συναίσθημα των εμβοών, ειδικά ύστερα από μια συναυλία ή μια νύχτα σε ένα club με δυνατή μουσική. Τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα υποχωρούν, κάποιες άλλες όχι. Δεν αποτελούν μια ασθένεια, αλλά το σύμπτωμα μιας ασθένειας. Αν και δεν υπάρχει εξασφαλισμένη θεραπεία για τις εμβοές, μπορεί να υπάρξει βελτίωση του προβλήματος, μέσα από αλλαγές στον τρόπο ζωής του ατόμου.

Τύποι Εμβοών

Υπάρχουν δύο τύποι  εμβοών:

 • Υποκειμενικές εμβοές –είναι ήχοι που μπορεί να ακουστούν μόνο από εσάς. Είναι ο πιο κοινός τύπος των εμβοών και συνήθως συνδέεται με προβλήματα που επηρεάζουν το σύστημα ακοής σας.
 • Αντικειμενικές εμβοές –είναι ήχοι που μπορεί να ακουστούν από εσάς ή τον οικογενειακό σας γιατρό, όταν αυτός ή αυτή ακούει μέσα από ένα στηθοσκόπιο που τοποθετείται κοντά στο αυτί σας. Αυτό το είδος των εμβοών είναι λιγότερο συχνό και συνήθως προκαλείται από ένα φυσικό πρόβλημα που παράγει ήχο μέσα ή κοντά στο αυτί. Για παράδειγμα, τα προβλήματα από την στένωση των αιμοφόρων αγγείων σας.

Αίτια εμβοών

Η πιο κοινή αιτία των εμβοών είναι η έκθεση σε δυνατό θόρυβο. Σε αυτές είναι εκτεθειμένοι ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως βιομηχανικοί εργάτες, οι djs και οι κυνηγοί. Ακούγοντας μουσική δυνατά στο αυτοκίνητo, ή μέσω ακουστικών ή σε συναυλίες μπορεί επίσης προκαλέσουμε εμβοές. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να προστατεύουμε τα αυτιά μας με χρήση ωτοασπίδων, όταν βρισκόμαστε σε θορυβώδες περιβάλλον. Άλλες περιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν εμβοές είναι:

 • Έντονο στρες
 • Εκφύλιση των τριχωτών κυττάρων στον κοχλία
 • Παθήσεις αυτιών (ωτοσκλήρυνση, βύσμα κυψελίδας, ωτίτιδα)
 • Νόσος του Meniere
 • Ορισμένα φάρμακα
 • Νευρολογικά προβλήματα

Επιπτώσεις των εμβοών στη ψυχολογία

Οι εμβοές είναι εξαιρετικά εξουθενωτικές και επηρεάζουν την ικανότητα ενός ατόμου να εργαστεί ή να αντιμετωπίσει τις καθημερινές δραστηριότητες της ζωής. Οι άνθρωποι με εμβοές μπορεί να υποφέρουν από:

 • Έντονη δυσφορία
 • Κατάθλιψη
 • Εναλλαγές της διάθεσης
 • Ένταση, ευερεθιστότητα
 • Μειωμένη συγκέντρωση
 • Προβλήματα ύπνου.

 

Θεραπεία Εμβοών

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, οι εμβοές συνήθως συνοδεύονται με βαρηκοΐα. Τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας διαθέτουν ειδικά προγράμματα ηχοκάλυψης των εμβοών. Ένα καλά ρυθμισμένο ακουστικό ενισχύει τους εξωτερικούς ήχους που υπάρχουν στο περιβάλλον και με αυτό τον τρόπο καλύπτονται οι εμβοές, οι οποίες παύουν να «ακούγονται». Τελικά, η βελτίωση της ακουστικής σας ικανότητας με ακουστικά βαρηκοΐας καλής ποιότητας, που τοποθετούνται σωστά, μπορεί να μειώσει αυτό το δυσάρεστο αίσθημα.

Φάρμακα για τη θεραπεία εμβοών

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για την θεραπευτική αγωγή των εμβοών. Ηρεμιστικά, αγχολυτικά και ορισμένα άλλα φάρμακα μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα κατά τα πρώτα στάδια. Ωστόσο, τα φάρμακα, χωρίς την παροχή συμβουλών είναι σπάνια αποτελεσματικά. Η συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική και ο βελονισμός σπάνια φαίνεται να είναι χρήσιμα.

Προσοχή με θεραπείες για εμβοές

Οι περισσότερες από τις λεγόμενες «θεραπείες» στην αγορά δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Επίσης, πολλά υπόσχονται αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα ή θεραπείες στο διαδίκτυο, τα οποία μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνα. Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με μια συγκεκριμένη θεραπεία, ρωτήστε τον ΩΡΛ-ιατρό σας.

 

 

Πηγή: https://www.auti.gr/emvoes/