Γνωρίστε τη νέα γενιά ακουστικών βαρηκοΐας και τις δυνατότητες που προσφέρουν μέσα από την ενδιαφέρουσα συνέντευξή μας: Το klife.gr επιχειρεί να εισέλθει στον χώρο των ακουστικών βαρηκοΐας, τον οποίο όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμπιστεύονται μέρα με την ημέρα, ανακαλύπτοντας την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής που τους προσφέρουν. Επισκεφθήκαμε το νέο κατάστημα του είδους στην Κόρινθο “Ακουστικά Βαρηκοΐας Γουγάς”, όπου στον ζεστό, μοντέρνο και γεμάτο εξελιγμένη τεχνολογία χώρο του, ζητήσαμε από τον δημιουργό του, Αλέξανδρο Γουγά, να μας δώσει απαντήσεις στις πιο σημαντικές απορίες όλων όσοι επιθυμούν να αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή τους!
Η αγάπη για την βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων, οδήγησε τον Αλέξανδρο Γουγά να δημιουργήσει – μετά το πετυχημένο εγχείρημα στον χώρο των οπτικών – έναν νέο χώρο αφιερωμένο αποκλειστικά στα ακουστικά βαρηκοΐας. Ο λόγος, όπως μας εξηγεί, είναι ότι όλο και περισσότεροι άντρες και γυναίκες διαπιστώνουν πως αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ακοή τους. Από εκεί που τα ακουστικά είχαν γίνει συνώνυμα των μεγαλύτερων ηλικιών, πλέον είναι ευρέως γνωστό ότι ακόμα και παιδιά γεννιούνται με βαρηκοΐα και για τον λόγο αυτό οι εταιρείες με μεγάλη επένδυση στην έρευνα και την τεχνολογία, έχουν καταφέρει να τα κάνουν προσιτά σε όλους του νέους.
Ο ζεστός και μοντέρνος χώρος, επιχειρεί να σε βάλει πολύ σύντομα στον κόσμο της εξελιγμένης τεχνολογίας των ακουστικών βαρηκοΐας, ενώ ο Αλέξανδρος Γουγάς είναι διαθέσιμος για την καλύτερη δυνατή καθοδήγηση, ώστε η τελική επιλογή και κατ’επέκταση αγορά, να δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!
Μιλήσαμε μαζί του, μας έλυσε βασικές απορίες και εμείς σας τις παρουσιάζουμε!
Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι παρεξηγημένα από μερίδα του κόσμου, κυρίως από αισθητικής άποψης. Ισχύει κάτι τέτοιο σήμερα; Και αν όχι, τι έχει αλλάξει από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο;
Αν βγούμε στο δρόμο και ρωτήσουμε: «τι γνωρίζετε για τα ακουστικά βαρηκοΐας;» θα πάρουμε αναμενόμενες απαντήσεις: «είναι μεγάλα», «είναι μπεζ», «σφυρίζουν», «είναι για γέρους». Αυτή είναι μια λανθασμένη εικόνα. Η ραγδαία ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης έχει αλλάξει τα ακουστικά βαρηκοΐας σε μεγάλο βαθμό.
Τα σύγχρονα ακουστικά είναι μικρά, έχουν τεράστιες δυνατότητες, μπορούν να συνδεθούν με το κινητό μας, να καλύψουν διαφορετικές ανάγκες και τελικά να γίνουν προσωπική υπόθεση για τον καθένα. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, πως μέσα σε κάθε ακουστικό υπάρχει ένα μικροτσίπ που τρέχει αλγόριθμους με τεράστιες ταχύτητες, υπολογίζοντας κάθε κλάσμα του δευτερολέπτου το ακουστικό περιβάλλον που βρίσκεται ο χρήστης και αυτορρυθμίζεται, ώστε να παρέχει τον καλύτερο δυνατό ήχο.
Ακουστικά βαρηκοΐας χρειάζονται μόνο άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας;
Αυτό είναι ο μεγαλύτερος μύθος που κυκλοφορεί. Η βαρηκοΐα δεν γνωρίζει ηλικία. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 1 στα 1000 παιδιά γεννιέται με βαρηκοΐα, ενώ η πλειοψηφία των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα είναι μαθητές ή εργαζόμενοι. Όμως, ο κόσμος έχει μείνει σε στερεότυπα που έρχονται από παλιότερες εποχές. Γιατί στις κοινωνίες των περασμένων δεκαετιών, τη βαρηκοΐα την διόρθωναν όταν έφτανε σε όρια κώφωσης. Κι αυτό συνέβαινε, γιατί δεν υπήρχε τόσο έντονη ανάγκη για επικοινωνία στην καθημερινότητα.
Στη σημερινή εποχή, όμως, η ανάγκη για επικοινωνία είναι τεράστια, τόσο στον επαγγελματικό, όσο και στον προσωπικό τομέα. Φανταστείτε έναν τραπεζικό υπάλληλο με μια μικρή βαρηκοΐα ή έναν πωλητή με μεσαία βαρηκοΐα, που χάνουν τμήματα από τις συνομιλίες τους. Ή, αν θέλετε, φανταστείτε πως είστε σε ένα ραντεβού, με ένα πρόσωπο που σας ενδιαφέρει και διαρκώς ρωτάτε: «τι είπες;», «μπορείς να το επαναλάβεις;». Η βαρηκοΐα δυσχεραίνει τις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς οδηγεί σε εντάσεις, παρεξηγήσεις και λάθος συνεννοήσεις, ενώ έχουν παρουσιαστεί έρευνες που συνδέουν τη βαρηκοΐα με την άνοια και την κατάθλιψη.
Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς τελικά θα καταλήξει κάποιος ότι χρειάζεται την υποστήριξη ακουστικών βαρηκοΐας;
Καταρχάς να εξηγήσουμε πως ο βαρήκοος δεν είναι κωφός. Στην πραγματικότητα οι βαρήκοοι είναι άτομα που ακούν τους ήχους, αλλά δεν ξεκαθαρίζουν τις κουβέντες! Όταν, λοιπόν, κάποιος αρχίσει και παραπονιέται πως οι άλλοι δεν μιλούν καθαρά, ότι μουρμουρίζουν ή ότι δεν μιλούν δυνατά, τότε είναι υποψήφιος χρήστης ακουστικών βαρηκοΐας. Επίσης, η ανάγκη να έχουμε την τηλεόραση σε υψηλή ένταση αποτελεί ένδειξη, ότι ενδεχομένως υπάρχει κάποιο πρόβλημα, που θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.
Σε μια τέτοια περίπτωση μία επίσκεψη στον ΩΡΛ ιατρό, για έναν ακοολογικό έλεγχο, μπορεί να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε, εάν υπάρχει βαρηκοΐα που δυσχεραίνει την επικοινωνία.
Κι όταν τελικά φτάσουμε στην απόφαση να επιλέξουμε ακουστικά βαρηκοΐας, πως καταφέρνουμε να καταλήξουμε σε αυτό που μας ταιριάζει, ανάμεσα σε τόσες πολλές διαφορετικές κατηγορίες, ανάλογα με την τεχνολογία, το μέγεθος, το design –αλλά ασφαλώς και την τιμή;
Ο κύριος διαχωρισμός τους είναι σε αυτά που τοποθετούνται μέσα στο αυτί (ενδωτιαία) και σε αυτά που τοποθετούνται πίσω από το αυτί (οπισθωτιαία). Για πολλά χρόνια, τα ενδωτιαία αποτελούσαν την πρώτη επιλογή των χρηστών βαρηκοΐας. Αυτό άλλαξε με τη νανοτεχνολογία, καθώς τα οπισθωτιαία έχουν πλέον πολύ μικρό μέγεθος, γεγονός που τα καθιστά αδιάκριτα, ενώ παράλληλα έχουν πλήθος από τεχνολογίες, που δεν συναντά κανείς στα ενδωτιαία.
Η τιμή ενός ακουστικού δεν εξαρτάται από το αν είναι μέσα ή πίσω από το αυτί, αν είναι μικρό ή μεγάλο.
Η διαβάθμιση των ακουστικών βαρηκοΐας προέρχεται από τα κανάλια ρύθμισης. Όσο περισσότερα κανάλια έχει ένα ακουστικό, τόσο πιο εξελιγμένο τεχνολογικά είναι. Η οικονομική σειρά ακουστικών που διαθέτουμε έχει 6 κανάλια, ενώ συνεχίζουμε με 8 στη βασική, 12, 16 και 20 κανάλια για το premium ακουστικό μας.
Εκτός από τα κανάλια, τα ακουστικά διαθέτουν και αυτόματα προγράμματα, που δίνουν στα ακουστικά τη δυνατότητα να αυτορρυθμίζονται ανάλογα με το ακουστικό περιβάλλον που βρίσκεται κάθε φορά ο χρήστης.
Τι μπορεί να βρει κανείς στα εξελιγμένα ακουστικά;
Τον Μάρτιο του 2019 παρουσιάσαμε το νέο ακουστικό βαρηκοΐας Marvel της Phonak, που πραγματικά τάραξε τα νερά, καθώς έχει ενσωματωμένη τεχνολογία Bluetooth®. Έτσι παρέχεται στον χρήστη η δυνατότητα να τα συνδέσει με το smartphone, τον υπολογιστή ή το tablet του. Η τηλεφωνική κλήση ή η μουσική που ακούει, μεταφέρεται με ήχο κορυφαίας ποιότητας και στα δύο του αυτιά!
Επίσης, με μια μικρή συσκευή, το TVConnector, ο χρήστης συνδέει τα ακουστικά του με την τηλεόρασή του. Ο χρήστης απολαμβάνει το τηλεοπτικό πρόγραμμα στην ένταση που τον ευχαριστεί κι η υπόλοιπη οικογένεια σε διαφορετική ένταση, χωρίς να ενοχλεί ο ένας τον άλλον.
Σε περιπτώσεις αμφίπλευρης εφαρμογής, δηλαδή όταν κάποιος φορά δύο ακουστικά, αυτά συνεργάζονται και επικοινωνούν μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας πληροφορίες, ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα.
Τέλος, εκτός από τα κλασικά ακουστικά βαρηκοΐας, που λειτουργούν με τις μπαταρίες, υπάρχουν τα επαναφορτιζόμενα με μπαταρία που διαρκεί 24 ώρες.
Το κόστος είναι υψηλό, λένε πολλοί και ουσιαστικά αποτρέπονται από την αγορά. Με ποιο τρόπο τα ακουστικά βαρηκοΐας θα γίνουν πιο προσιτά στον κόσμο;
Το κόστος των ακουστικών δεν είναι υψηλό, αν αναλογιστεί κανείς την τεχνολογία που ενσωματώνεται και την παροχή των υπηρεσιών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, υπάρχει τεχνολογική διαβάθμιση, που συνδέεται με ανάλογη διαβάθμιση τιμών. Συνεπώς, ο υποψήφιος χρήστης, μπορεί να βρει λύση στο πρόβλημά του και με λίγα χρήματα.
Στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να σημειώσουμε, ότι είμαστε συμβεβλημένοι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος επιδοτεί την αγορά ενός ακουστικού βαρηκοΐας, με 450€. Αυτά τα χρήματα αφαιρούνται από την τελική τιμή του ακουστικού, οπότε ο ασφαλισμένος πληρώνει μόνο τη διαφορά! Η δυνατότητα αυτή παρέχεται κάθε 4 χρόνια.
Πόσο κρατάει η μπαταρία των ακουστικών και ποιες οι εναλλακτικές στο κομμάτι αυτό;
Οι μπαταρίες των ακουστικών βαρηκοΐας διαρκούν 80 ώρες, οπότε ο μέσος χρήστης θα χρειαστεί να αλλάξει τις μπαταρίες του, μια φορά την εβδομάδα. Οι μπαταρίες δεν έχουν μεγάλο κόστος. Κοστίζουν 6 ευρώ οι έξι, όμως, όταν ο χρήστης μας φέρνει πίσω τις παλιές, ώστε να τις ρίξουμε στον ειδικό κάδο ανακύκλωσης ΑΦΗΣ που έχουμε, κερδίζει 1€. Εναλλακτικά, η νέα γενιά επαναφορτιζόμενων ακουστικών, απαλλάσσει το χρήστη από τη διαδικασία αλλαγής μπαταρίας, καθώς το φορτίζει το βράδυ κατά τη διάρκεια του ύπνου και το πρωί είναι έτοιμο για να το φορέσει.
Ένα ή δύο ακουστικά;
Δεν χωράει αμφισβήτηση πως με δύο ακουστικά ο χρήστης έχει πολύ καλύτερη και ποιοτικότερη ακοή, ακόμα και σε κάποιο δύσκολο ακουστικό περιβάλλον, όπως πχ η εκκλησία ή μια καφετέρια. Με δύο ακουστικά αποκτούμε τον προσανατολισμό μας μέσα στο χώρο, ενώ παράλληλα δεν χρειάζεται να στρέφουμε την πλευρά που έχουμε αποκαταστήσει την ακοή με το ακουστικό βαρηκοΐας, προς το συνομιλητή μας.
Αρκετοί, πάντως, επιλέγουν την μονόπλευρη αποκατάσταση της ακοής τους και οι λόγοι που το κάνουν είναι δύο: ψυχολογικοί και οικονομικοί.
Ψυχολογικοί, γιατί θεωρούν πως θα στιγματιστούν από τον περίγυρο και οικονομικοί, γιατί ο ΕΟΠΥΥ δίνει επιδότηση μόνο για ένα ακουστικό βαρηκοΐα, οπότε το κόστος ανεβαίνει.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ή έχουν ακούσει ότι τα ακουστικά “σφυρίζουν”. Τι ισχύει;
Να ξεκαθαρίσουμε καταρχήν τι είναι αυτό το… «σφύριγμα». Τα ακουστικά, αποτελούνται από ένα μικρόφωνο, από όπου εισέρχεται ο ήχος, κι ένα μεγάφωνο, από όπου εξέρχεται ο ήχος. Όταν ο ήχος που εξέρχεται από το μεγάφωνο για κάποιο λόγο επιστρέφει στο μικρόφωνο, τότε δημιουργείτε «σφύριγμα». Αυτό, αν συμβεί, υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, που μπορεί να είναι είτε να μην έχει τοποθετηθεί καλά, είτε να έχει φράξει από κυψελίδα ο ακουστικός μας πόρος. Στα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας, ωστόσο, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, καθώς έχουν συστήματα που αποτρέπουν το σφύριγμα.
Τι παρέχεται από τα “Ακουστικά βαρηκοΐας Γουγάς” στους πελάτες;
Σας είπα στην αρχή, ότι για πολλά χρόνια επικρατούσε μια εντελώς λανθασμένη εικόνα, για τα ακουστικά βαρηκοΐας και την χρήση τους. Στα «Ακουστικά Βαρηκοΐας Γουγάς» φιλοδοξούμε να αλλάξουμε αυτή την εικόνα. Για να το πετύχουμε κάναμε τρία πράγματα. Καταρχήν δημιουργήσαμε ένα νέο χώρο: ισόγειο, ανοικτό, ζεστό, με μοντέρνα αισθητική και σύγχρονο εξοπλισμό. Θέλουμε οι επισκέπτες μας να νιώθουν άνετα. Κλείσαμε συνεργασίες με κορυφαίες εταιρείες διαθέτοντας μεγάλη ποικιλία από ακουστικά βαρηκοΐας. Αποτελούμε τον στρατηγικό συνεργάτη της Phonak και της Unitron στο Νομό Κορινθίας. Η Phonak είναι ελβετική εταιρεία, με κύριο αντικείμενο την έρευνα και ανάπτυξη ακουστικών βαρηκοΐας. Είναι παγκόσμια ηγέτιδα εταιρεία στο χώρο της ακοής, με καινοτόμα προϊόντα. Η Unitron έρχεται από τον Καναδά και αποτελεί μια ανερχόμενη δύναμη, με υψηλής ποιότητας ακουστικά. Και τέλος, ενημερωνόμαστε διαρκώς για όλες τις εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας των ακουστικών, αλλά και γύρω από την ίδια την βαρηκοΐα. Βρισκόμαστε σε διαρκή εκπαίδευση σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ φέτος ολοκληρώσαμε με επιτυχία ένα διετές μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ακοολογίας-Νευροωτολογίας», στην Ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ.
Στην εφαρμογή των ακουστικών βαρηκοΐας, ακολουθούμε συγκεκριμένο πρωτόκολλο εφαρμογής, ώστε να επιτύχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα. Έχουμε διαθέσιμα τα περισσότερα ακουστικά, ενώ δίνεται η δυνατότητα στον υποψήφιο χρήστη να τα κρατήσει για κάποιες μέρες στο χώρο του για περαιτέρω δοκιμή. Έτσι ο χρήστης είναι πραγματικά σίγουρος για τα οφέλη των ακουστικών.
Θα σας πω κάτι ακόμα. Χαιρόμαστε όχι τόσο όταν βλέπουμε έναν πελάτη μας να φεύγει με το ακουστικό στο αυτί του, αλλά περισσότερο όταν ο άνθρωπος αυτός περάσει ύστερα από μία εβδομάδα ή έναν μήνα και μας πει πόσο χαρούμενος είναι, πόσο άλλαξαν την ζωή του και πόσο ανακουφισμένος είναι που μπορεί και πάλι να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του. Αυτό για εμάς είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή.
ευχαριστούμε τον Αντώνη Σουκαρά και Klife.gr για την συνέντευξη και τη φιλοξενία