Καθαρισμός των αυτιών μας

Ο καθαρισμός των αυτιών μας μετά το μπάνιο για την αφαίρεση του νερού και της κυψελίδας, που συνηθίζουμε να αποκαλούμε κερί, γίνεται από τους περισσότερους με τη χρήση μπατονέτας.
Αποτελεί την πιο διαδεδομένη, πλην όμως λανθασμένη μέθοδο αν θέλετε να καθαρίσετε τα αυτιά σας.
Τα αυτιά μας έχουν την ικανότητα να αυτοκαθαρίζονται. Το κερί που παράγει το αυτί αποτελεί έναν αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού για την προστασία του από τα μικρόβια. Το κερί έχει την τάση να “κινείται” και να βγαίνει προς τα έξω.

Δείτε το παρακάτω βίντεο:

Τι πρέπει να κάνουμε;

Αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να καθαρίζετε μόνο το κερί που έχει βγει προς τα έξω. Μετά το μπάνιο σας, λοιπόν, μπορείτε να καθαρίσετε και να αφαιρέσετε την υγρασία από την είσοδο του ακουστικού σας πόρου με την γωνία της πετσέτας. Εναλλακτικά υπάρχουν μπατονέτες ασφαλείας, οι οποίες έχουν πιο χοντρή άκρη.

 

Δεν πρέπει να προσπαθείτε να καθαρίσετε τα αυτιά σας βαθιά, καθώς κινδυνεύετε να τραυματίσετε τον έξω ακουστικό πόρο ή ακόμα και το τύμπανο.
Εξάλλου το μόνο που θα καταφέρετε αν σπρώχνετε την μπατονέτα βαθιά στο αυτί, είναι να σπρώχνετε και το κερί πιο βαθιά, και να “χαλάτε” τη ροή της κυψελίδας.
Αν διαπιστώνετε ότι τα αυτιά σας εκκρίνουν υπερβολική ποσότητα κεριού, τότε θα πρέπει τακτικά να απευθύνεστε για τον καθαρισμό τους στον ΩΡΛ ιατρό σας.

Οι μέθοδοι καθαρισμού σε αυτή την περίπτωση είναι οι εξής:
-Αφαίρεση του κεριού με ειδικό εργαλείο.
-Αναρρόφηση.
-Διακλυσμός. Ο γιατρός ρίχνει στο αυτί χλιαρό νερό, ώστε να παρασυρθεί το κερί προς τα έξω.

Επίσης, υπάρχουν πολλές διαφημίσεις στην τηλεόραση, αλλά και στο διαδίκτυο, για συσκευές και σκευάσματα που “βοηθούν” να καθαρίσετε τα αυτιά σας. Καλό θα ήταν να τα αποφεύγετε και να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στον ΩΡΛ ιατρό ή σε κάποιον ακοολόγο.