Κλείστε Ραντεβού
Κλείστε Ραντεβού

Ξεκινήστε τη συζήτηση

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να βοηθήσετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο να συνειδητοποιήσει ότι βιώνει κάποιο βαθμό απώλειας ακοής. Η πρώτη προσέγγιση μπορεί να έχει δυσκολίες και να υπάρξουν αντιδράσεις. Γενικότερα υπάρχει μια απροθυμία αποδοχής του προβλήματος. H υποστήριξη σας, όμως, είναι πολύ σημαντική και μακροπρόθεσμα θα καταλάβετε πως αξίζει τον κόπο.

1. Διαλέξτε το σωστό τόπο και την κατάλληλη μέρα

Ξεκινήστε διαλέγοντας με προσοχή ένα ήσυχο μέρος. Καλύτερα θα ήταν να είστε μόνοι σας. Φροντίστε να είναι μια μέρα που θα υπάρχει καλή διάθεση και από τους δυο.

2. Μιλήστε καθαρά

Καθίστε απέναντι, Πρόσωπο με πρόσωπο, με καλή οπτική επαφή και μιλήστε καθαρά. Ξεκινήστε μια ήρεμη και χαλαρή συζήτηση. Αποφύγετε την ένταση και τους διαπληκτισμούς.

3. Δείξτε κατανόηση

Οι άνθρωποι που χρειάζονται αποκατάσταση της ακοής τους με ακουστικά βαρηκοΐας εκδηλώνουν μια άρνηση που πηγάζει από δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι αρνούνται ότι δεν ακούνε και επιρρίπτουν ευθύνες στους άλλους που δεν μιλάνε καθαρά ή μιλάνε πολύ σιγά. Ο δεύτερος λόγος αφορά την εικόνα που έχουν σχηματίσει για τα ακουστικά βαρηκοΐας από κάποιο συγγενή ή φίλο, κατά το παρελθόν. Θα βοηθούσε πολύ να τους εξηγήσετε ότι η τεχνολογία έχει αλλάξει πλήρως τα ακουστικά βαρηκοΐας και δεν έχουν καμία σχέση με ότι φαντάζονται για αυτά. Τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας είναι πολύ μικρά, διακριτικά, με όμορφο σχεδιασμό και με χρώματα που ταιριάζουν στα μαλλιά τους, κάνοντάς τα τελείως αθέατα. Η ποιότητα ακοής που προσφέρουν τα καθιστά πολύ άνετα, με φυσικό ήχο, χωρίς σφύριγμα.

4. Εξηγήστε τους “τι χάνουν”

Η ακοή μας είναι η αίσθηση που μας φέρνει κοντά με τους άλλους ανθρώπους. Μας επιτρέπει να επικοινωνούμε και να κοινωνικοποιούμαστε. Χωρίς την επικοινωνία κλεινόμαστε στον εαυτό μας και αποξενωνόμαστε. Χωρίς την ακοή μας δεν έχουμε την αυτοπεποίθηση να συμμετέχουμε σε μια συζήτηση ή να χαρούμε στο έπακρο στιγμές που δεν θα τις ξαναζήσουμε, όπως τα γέλια από τα εγγόνια μας. Επίσης, είναι σημαντικό να τους εξηγήσουμε τα ζητήματα ασφάλειας στο δρόμο, καθώς δεν θα μπορέσουν να αντιληφθούν τα αυτοκίνητα.

5. Δεν χωρά άλλη αναβολή στην αποκατάσταση της ακοής

Έρευνες έχουν δείξει πως ένα άτομο με απώλεια ακοής, θα χρειαστεί 7 χρόνια περίπου μέχρι να αναζητήσει κάποια λύση στο πρόβλημα της ακοής του. Αυτά τα επτά χρόνια σίγουρα δεν θα λειτουργήσουν θετικά το πρόβλημά του. Ακριβώς όπως η άσκηση επιδρά θετικά στο σώμα μας, η ακοή κρατά τον εγκέφαλό μας ενεργοποιημένο. Ένα ακουστικό σύστημα το οποίο δεν δέχεται τα σωστά ερεθίσματα, τεμπελιάζει και μετά γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η αποκατάστασή του. Κάποιοι άνθρωποι απομονώνονται κοινωνικά και αποφεύγουν να βγουν έξω λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην επικοινωνία, ενώ  άλλοι γίνονται πιο νευρικοί, καθώς θεωρούν πως δεν τους μιλάνε καθαρά ή τους μουρμουρίζουν.

Γίνετε συνοδοιπόροι τους στο ταξίδι της αποκατάστασης της ακοής τους και ανακαλύψτε τους ήχους μαζί