Άνοια και ακουστικά βαρηκοΐας

Τα αποτελέσματα μιας μελέτης, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of American Geriatrics Society, έδειξαν ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως άνοιας και κατάθλιψης.

Οι ασθενείς με βαρηκοΐα μπορεί να προστατεύσουν σημαντικά τη νοητική και την ψυχική υγεία τους, εάν φροντίσουν εγκαίρως να αποκαταστήσουν την ακοή τους με τα κατάλληλα γι’ αυτούς ακουστικά. 

Βαρηκοΐας 1 στους 4

Υπολογίζεται ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους ηλικίας 65-74 ετών έχουν βαρηκοΐα. Η αναλογία αυτή γίνεται ένας στους δύο για τις ηλικίες άνω των 75 ετών. Στην παρούσα μελέτη οι επιστήμονες θέλησαν να εξακριβώσουν εάν η διόρθωση της βαρηκοΐας θα μπορούσε να προστατεύσει τους ασθενείς από αυτά τα προβλήματα.

Χιλιάδες εθελοντές

Για τη μελέτη χρειάστηκαν 114.862 εθελοντές. Κατά την έναρξή της, οι εθελοντές είχαν ηλικία 66 ετών και άνω. Όλοι είχαν διαγνωστεί με απώλεια της ακοής. Λίγο περισσότερο από το 11% των γυναικών και το 13% των ανδρών χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐας.

Τρία χρόνια μετά τη διάγνωση της απώλειας της ακοής, οι εθελοντές που φορούσαν ακουστικά βαρηκοΐας είχαν:

  • 18% λιγότερες πιθανότητες να έχουν εκδηλώσει άνοια

  • 11% λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη

Τα αποτελέσματα

«Γνωρίζαμε ήδη πως οι άνθρωποι με απώλεια ακοής διατρέχουν αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης προβλημάτων υγείας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr  Elham Mahmoudi, επίκουρη καθηγήτρια Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν. «Η παρούσα μελέτη μας επιτρέπει να εξετάσουμε τον αντίκτυπο των θεραπευτικών παρεμβάσεων για την βαρηκοΐα στην υγεία και την ποιότητα ζωής των πασχόντων».

Και συνέχισε: «Η διόρθωση της απώλειας της ακοής είναι μία παρέμβαση, η αποτελεσματικότητα της οποίας υποστηρίζεται από τα επιστημονικά δεδομένα. Ελπίζουμε η μελέτη μας να βοηθήσει γιατρούς και ασθενείς να το συνειδητοποιήσουν, ώστε να αρχίσει ο κόσμος να φορά συχνότερα ακουστικά βαρηκοΐας».

Δυστυχώς, υπάρχει μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ της διάγνωσης της βαρηκοΐας και της αποκατάστασής της. Έρευνες έχουν δείξει πως θα χρειαστούν 7 χρόνια, περίπου, ώστε να αποφασίσει κάποιος που έχει βαρηκοΐα να ζητήσει λύση σε κάποιο εξειδικευμένο κέντρο.