το Hardware

Η αποδοχή της βαρηκοΐας αποτελεί το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ακουστικής σας απώλειας. Τα ακουστικά βαρηκοΐας αποτελούν την πλέον διαδεδομένη λύση για την απώλεια της ακοής. Είναι, πλέον, μικρές και κομψές συσκευές, οι οποίες λαμβάνουν τα ηχητικά σήματα, τα επεξεργάζονται, τα ενισχύουν και τα προωθούν μέσα στον ακουστικό πόρο. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να αντιλαμβάνεστε τους ήχους γύρω σας. Η εξεύρεση, όμως, της σωστής  λύσης, που θα καλύπτει τις δικές σας ανάγκες είναι σαφώς κάτι πιο περίπλοκο.

Για να μπορέσετε να λάβετε τις καλύτερες αποφάσεις σχετικά με την επιλογή της σωστής λύσης για την αποκατάσταση της ακοής σας χρειάζεται αφενός να γνωρίζετε τις ανάγκες σας κι αφετέρου να ανακαλύψετε τι μπορούν να σας προσφέρουν τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας.

Κάπου εδώ αναλαμβάνουμε εμείς, ώστε να σας εξηγήσουμε τι «κρύβουν» στο εσωτερικό τους, τα ακουστικά και με βάση τις ανάγκες σας, να σας προσφέρουμε την πιο επωφελή λύση.

Συνήθως τα ακουστικά βαρηκοΐας αποτελούνται από 5 βασικά μέρη:

 1. Το μικρόφωνο– Λαμβάνει τα ηχητικά σήματα (τους ήχους) και τους μετατρέπει σε ηλεκτρικό σήμα και το προωθεί στον επεξεργαστή.
 2. Τον επεξεργαστή– Κάνει τις απαιτούμενες επεξεργασίες του σήματος (π.χ. αφαιρεί το θόρυβο, την ανάδραση, υπολογίζει την ενίσχυση που χρειάζεται και πολλά ακόμα.)
 3. Τον ενισχυτή– Αυξάνει την ένταση του ήχου και το προωθεί στο μεγάφωνο.
 4. Το μεγάφωνο– Μετατρέπει το ηλεκτρικό σήμα σε ήχο και το στέλνει μέσα στον ακουστικό πόρο.
 5. Τη μπαταρία– Παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια, για τη λειτουργία του ακουστικού.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ακουστικών είτε μέσα, είτε πίσω από το αυτί, ικανοί να καλύψουν τις ξεχωριστές ανάγκες κάθε χρήστη:

Οπισθωτιαία ΒΤΕ (Behind-the-ear)

Τα BTE τοποθετούνται πίσω από το πτερύγιο του αυτιού μας, ενώ ο ήχος προωθείται μέσα από ένα διάφανο, μικρό σωληνάκι σιλικόνης μέσα στον ακουστικό πόρο. Στον ακουστικό πόρο τοποθετείται εξατομικευμένο εκμαγείο, το οποίο εφαρμόζει τέλεια, χαρίζοντας άνεση και ποιοτικό ήχο.

Αποτελούν μια εξαιρετική λύση για:

 • για όλους τους τύπους βαρηκοΐας, αλλά συνήθως επιλέγεται για μεγάλες απώλειες ακοής και υπολειμματικές βαρηκοΐες
 • την παιδική βαρηκοΐα,
 • μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους που έχουν ανάγκη από ένα πιο εύκολο στο χειρισμό ακουστικό.
 • άτομα με πολύ μικρό ακουστικό πόρο, που δεν μπορούν να φτιάξουν ενδωτιαία ακουστικά
 • άτομα που πάσχουν από χρόνια ωτίτιδα

Οπισθωτιαία RIC με το μεγάφωνο μέσα στον ακουστικό πόρο (Receiver In the Canal)

Τα RIC τοποθετούνται πίσω από το αυτί, ενώ στον ακουστικό πόρο τοποθετείται το μεγάφωνο (receiver) είτε με ειδική θηλή, είτε με εξατομικευμένο εκμαγείο. Αποτελούν τη νέα τάση στα ακουστικά βαρηκοΐας καθώς συγκεντρώνουν πλήθος πλεονεκτημάτων:

 • είναι κατάλληλα για όλους τους βαθμούς απώλειας ακοής,
 • είναι μικρά και διακριτικά
 • τοποθετούνται εύκολα με μια θηλή σιλικόνης
 • μπορεί εύκολα να γίνει αλλαγή του μεγαφώνου (receiver) σε περίπτωση βλάβης ή αύξησης του βαθμού βαρηκοΐας
 • κατάλληλα για όσους πάσχουν από χρόνια ωτίτιδα

Ενδωτιαία ITE (In The Ear)

Τα ΙΤΕ κατασκευάζονται αποκλειστικά για τον δικό σας ακουστικό πόρο, ώστε να σας ταιριάζουν απόλυτα, παρέχοντας άνεση και προσφέροντας μέγιστο όφελος, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Είναι πολύ μικρά σε μέγεθος, και μπορούν να γίνουν πραγματικά αθέατα. Αποτελούν ιδανική λύση για όσους θέλουν μια διακριτική λύση για την απώλεια της ακοής τους.

Τεχνολογικές κατηγορίες

Όλοι οι τύποι ακουστικών βαρηκοΐας είναι διαθέσιμοι σε 4 τεχνολογικές κατηγορίες για να διαλέξετε αυτή που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς:

 • Premium: η κορυφαία σειρά με 20 κανάλια
 • Advance: με μεγάλες δυνατότητες και ευκρίνεια 16 κανάλια
 • Standard: άρτια εξοπλισμένα σε ελκυστική τιμή, με 12 κανάλια
 • Essential:  με απλές λειτουργίες, προσιτό κόστος και 8 κανάλια
Tip: Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε μία νέα κατηγορία Basic με 6 κανάλια και με πραγματικά πολύ ελκυστική τιμή.

Πρέπει να παραδεχτούμε πως τα ακουστικά βαρηκοΐας σε γενικές γραμμές είχαν μείνει λίγο πίσω τεχνολογικά. Τα τελευταία 5-6 χρόνια, όμως, έχουν σημειώσει σημαντική τεχνολογική πρόοδο, γεγονός που τα καθιστά διακριτικά, άνετα και με υψηλή ποιότητα ήχου. Διαθέτουν εξελιγμένους επεξεργαστές (τσιπ) υπολογιστών ικανούς να φιλτράρουν το θόρυβο του περιβάλλοντος, να προσαρμόζονται στα μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα (σπίτι, εργασία, δρόμος, καφέ, εστιατόριο, εκκλησία κλπ) μεταλλάσσοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα μικρόφωνά τους.

Πολλά από τα πιο εξελιγμένα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να συνεργαστούν άριστα με την τηλεόραση, το smartphone ή το iPod, στέλνοντας ήχο απευθείας στα αυτιά του χρήστη.

Τα κανάλια

Τα κανάλια τμηματοποιούν το ακοόγραμμα παρέχοντάς μας τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε ρυθμίσεις με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, αποκτώντας έτσι ποιοτικότερο και πιο φυσικό ήχο. Τα πρώτα ακουστικά που κυκλοφόρησαν απλώς ενίσχυαν τον ήχο, γεγονός που τα καθιστούσε ιδιαίτερα κουραστικά. Αργότερα έδιναν τη δυνατότητα ρύθμισης σε χαμηλές (μπάσα) και υψηλές συχνότητες (πρίμα), βελτιώνοντας κάπως την ακουστότητα. Σήμερα, τα σύγχρονα ακουστικά έχουν από 6 έως 20 κανάλια ρύθμισης, δίνοντας τρομακτικές δυνατότητες ρύθμισης των ακουστικών. Η επιλογή του αριθμού των καναλιών εξαρτάται από τη διακύμανση της ακουστικής απώλειας, τις ανάγκες του χρήστη για ποιοτικότερη ακοή και του ποσού που μπορεί ο χρήστης να δαπανήσει για την αγορά ακουστικών.

Tip: Με τα κανάλια μπορείτε να κάνετε, με έναν εύκολο τρόπο, τη σύγκριση μεταξύ των ακουστικών διαφορετικών 
εταιρειών, κατά την έρευνα αγοράς σας.

Τα προγράμματα

Τα προγράμματα μάς δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ειδικές ρυθμίσεις για διαφορετικές ακουστικές καταστάσεις, οι οποίες αποθηκεύονται στη μνήμη του ακουστικού και ανακαλούνται όταν χρειάζονται.

Τα σύγχρονα ακουστικά διαθέτουν αυτόματα προγράμματα: ομιλία σε ησυχία, ομιλία σε θόρυβο, τηλέφωνο, τα οποία εναλλάσσονται αναλόγως, μεγιστοποιώντας το όφελος. Υπάρχουν και προγράμματα εξατομικευμένα, με συγκεκριμένες ρυθμίσεις, για ιδιαίτερες ανάγκες ενός χρήστη, π.χ. πρόγραμμα μουσικής ή ακουστικό τηλέφωνο.