Το αυτί του κολυμβητή

Η αγαπημένη εποχή όλων έφτασε: το καλοκαίρι!
Ήλιος, παραλία, θάλασσα και διακοπές συνθέτουν μοναδικές στιγμές για όλους μας.
Ιδιαίτερα μετά από ένα δύσκολο χειμώνα, το έχουμε ανάγκη.

Mask group 1 | Το αυτί του κολυμβητή

 

Θέλει όμως προσοχή

Το καλοκαίρι χρειάζεται προσοχή και για αυτό προετοιμαζόμαστε από νωρίς: αντηλιακά (προσώπου και σώματος) με υψηλό δείκτη προστασίας, καινούργια γυαλιά ηλίου, νέο μαγιό και επίσκεψη στο δερματολόγο μας.

Τι άλλο πρέπει να προσέξουμε;

Τα αυτιά μας!

Ωτίτιδα

Η εξωτερική ωτίτιδα αποτελεί μια συχνή πάθηση για τα αυτιά μικρών και μεγάλων, τους καλοκαιρινούς μήνες. Το νερό σε θάλασσα, ποτάμια και πισίνες που παραμένει στον έξω ακουστικό πόρο μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη: ωτίτιδα. Προκαλείται συνήθως από κοινά παθογόνα βακτήρια.

Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια στην αρχή, αλλά μπορεί να χειροτερέψουν εάν η λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Μπορεί να παρατηρηθεί φαγούρα, ερυθρότητα, αίσθημα βάρους και πληρότητας στο αυτί. Πόνος, εκροή υγρού, μειωμένη ακοή, εμβοές, ακόμα και πυρετός.

Το αυτί του κολυμβητή

Η πάθηση είναι τόσο συχνή που της έδωσαν το όνομα: το αυτί του κολυμβητή.

Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να απευθυνθούμε στον ΩΡΛ ιατρό μας, ώστε να μας δώσει οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή. Βασική προϋπόθεση της θεραπείας είναι η αποφυγή της επαφής με το νερό, ώστε να διατηρείται στεγνός ο έξω ακουστικός πόρος.

Πρόληψη

  • Στεγνώνετε καλά τα αυτιά σας μετά από το κολύμπι ή το μπάνιο σας σκουπίζοντας απαλά με μια μαλακή πετσέτα. Βοηθά η γωνία της πετσέτας.
  • Γυρίστε το κεφάλι σας στο πλάι για να βοηθήσετε να απομακρυνθεί το νερό από το εσωτερικό τμήμα τους.
  • Εάν έχετε ευαισθησία και εμφανίζετε τακτικά εξωτερική ωτίτιδα, μπορείτε να  χρησιμοποιήστε ειδικές ωτοασπίδες όταν πάτε για κολύμπι ή κατά το καθημερινό σας ντους. Έτσι δεν θα μπαίνει νερό στον ακουστικό σας πόρο.
  • Μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες!
  • Επισκεφθείτε προληπτικά των ΩΡΛ ιατρό σας, ώστε να καθαρίστε την κυψελίδα από τα αυτιά σας.

Καλό καλοκαίρι και καλά μπάνια!