Φοιτήτρια δημιουργεί μάσκες προστασίας για άτομα με προβλήματα ακοής

Εδώ και μερικές εβδομάδες βρισκόμαστε στη δίνη μιας εξαιρετικά δύσκολης περιόδου για όλη την ανθρωπότητα -και φυσικά για την πατρίδα μας. Η πανδημία του ιού Covid-19 έχει ανατρέψει όλα τα δεδομένα, πάνω στα οποία βασιζόταν η καθημερινότητά μας, ενώ χρειάζεται να λαμβάνουμε επιπλέον μέτρα προστασίας.

Γάντια και μάσκες έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Τα άτομα με βαρηκοΐα ή κώφωση, έχουν μια ιδιαιτερότητα: πέρα από τη χρήση των ακουστικών βαρηκοΐας ή των κοχλιακών εμφυτευμάτων, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην χειλεανάγνωση, ώστε να επικοινωνήσουν με άνεση. Οι μάσκες όμως εμποδίζουν αυτή την λειτουργία, καθώς κρύβουν το στόμα αυτού που τη φοράει.

Η λύση ήρθε από την Ashley Lawrence, φοιτήτρια σε θεματικές που σχετίζονται με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής, στο Eastern Kentucky University. Σκέφτηκε να δημιουργήσει μια μάσκα με διάφανο «παράθυρο», ώστε να φαίνεται το στόμα.

«Έβλεπα στο Facebook ότι ο κόσμος φτιάχνει μάσκες για όλους και σκέφτηκα, τι συμβαίνει όμως με τον πληθυσμό των βαρήκοων και των κωφών;», εξήγησε η 21χρονη. «Ένιωσα ότι υπήρχε ένας μεγάλος πληθυσμός που παραβλεπόταν… Όλοι πανικοβαλλόμαστε αυτό τον καιρό και έτσι πολλοί άνθρωποι δεν βρίσκονται καν στη σκέψη μας. Γι’ αυτό, ένιωσα ότι ήταν πολύ σημαντικό σε μια τέτοια στιγμή, να μπορούν κι αυτοί οι άνθρωποι να επικοινωνούν».

Μετά από μια συζήτηση με τη μητέρα της, χρησιμοποίησαν τις δεξιότητές στους στη ραπτομηχανή. «Ξεκινήσαμε να τις φτιάχνουμε με σεντόνια, και ευτυχώς τα σεντόνια είναι μεγάλα, οπότε χρησιμοποιήσαμε 4 ή 5 από αυτά. Ύστερα, μετά από δύο μήνες χρειαστήκαμε πλαστικό για το πλαστικό παράθυρο στη μάσκα. Ευτυχώς είχαμε και από αυτό στο σπίτι, οπότε δεν χρειαζόμασταν ακόμα πρώτες ύλες», ανέφερε η Lawrence.

Η φοιτήτρια δεν χρεώνει τίποτα για τις μάσκες, επειδή θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη, αλλά ζητά να καλύψει κάποια βασικά έξοδα μέσω του gofundme.com.

πηγή: Έθνος